Teknolistik

  1. Anasayfa
  2. »
  3. Teknoloji
  4. »
  5. Animasyonu Film Nedir, Nasıl Yapılır?

Animasyonu Film Nedir, Nasıl Yapılır?

Ufuk Tezel Ufuk Tezel -
187 0

Animasyon film, özellikle son zamanlarda hem yetişkinlerin hem de çocukların ilgisini çekmeyi başaran bir film türüdür. Animasyon filmlerin ortaya çıkış aşamalarında pek çok tekniğin ve yöntemin aynı anda kullanılabildiği bilinmektedir. Bu sebeple animasyonların üretim teknikleri ve kullanım alanlarının da çeşitli olması ile birlikte herhangi bir kalıba sokulabilen bir sanat dalı olmadığı görülmektedir.

Animasyon Film Nedir?

Animasyon filmler, çok sayıda resmin arka arkaya görüntülenmesi ile birlikte ortaya çıkan hareketli görüntüler olarak bilinmektedir. Aynı zamanda animasyonların el ya da dijital ortamlarda bir araya getirilen görüntüler şeklinde tanımlandıkları görülmektedir.

Elde edilen ilk animasyon çeşitlerinin bir kâğıda arka arkaya istenen resimlerin çizilmesi ile oluştuğu bilinmektedir. Günümüzde ise gelişen teknoloji ile birlikte 2 boyutlu ve 3 boyutlu animasyon çeşitlerinin bilgisayar ortamında yapılabildiği görülmektedir.

Animasyon filmlerinin yapım sürecinin oldukça zor ve uzun bir süreç gerektirebildiği bilinmektedir. Bu anlamda animasyon filmlerin yapımında pek çok farklı tekniğin geliştirildiği ve bu tekniklerin kullanımı için de bazı aşamaların ortaya çıktığı görülmektedir.

Animasyon Filmler Nasıl Yapılır?

Animasyon film yapımı içerisinde pek çok aşama yer almaktadır. Bu aşamaların şu şekilde sıralanabildiği görülmektedir;

  • Sinopsis: Bu aşamada senaryo yazımının gerçekleştiği aşamadır. Karakterlerin, olay örgüsünün, efektlerin ve diyalogların bu aşamada ortaya çıktığı bilinmektedir.
  • Karakter Dizaynı: Bu aşamada karakterlerin nasıl olacağı ve tiplemeleri ile ilgili detaylar yer almaktadır.
  • Storyboard: Oluşturulan senaryonun ve karakterlerin görüntüye dökülmeye başladığı aşama olarak bilinmektedir. Bu aşamada sahnelerin açısı, içeriği, karakterlerin sahneye girip çıkma zamanları gibi ayrıntılar yer almaktadır. Bu aşamanın çok uzun sürebildiği bilinmektedir.
  • Seslendirme: Animasyonların bitmesi durumunda, bir sonraki aşamada karakterlerin seslendirilmesi yer almaktadır. Bu iş için dublaj sanatçıları görev almaktadırlar. Karakterlere uygun olarak sesler çıkarılması ve bu seslendirmelerin ilgi çekici olması hedeflenmektedir.
  • Miksaj: Son aşama olan miksajda, efektler, seslendirmeler, görseller birleştirilmektedir. Animasyon filminin son dokunuşu olarak bilinen miksajın iyi bir şekilde uygulanması sonucunda ortaya kaliteli bir animasyon çıkmaktadır.

Animasyon Film Teknikleri Nelerdir?

Animasyon filmlerde kullanılan tekniklerin pek çok şekilde ortaya çıkabildiği görülmektedir. Bu tekniklerin bazıları ise şu şekilde sıralanabilmektedir;

  • Çizgi Animasyon: Bilinen en eski animasyon yöntemidir. Bilindik pek çok animasyon filminin bu teknik ile yapıldığı bilinmektedir.
  • Kare Kare Animasyon: Bu teknikte ardışık resimlerin oynatılması ile animasyonların ortaya çıktığı görülmektedir.
  • Kukla Animasyonu: Çok eski zamanlara dayanan bir animasyon türü olarak bilinmektedir. Kuklaların mekanik düzenekler yardımı ile hareket ettirildiği görülmektedir.
  • 3D Animasyon: En gelişmiş animasyon yöntemidir. Gelişmiş bilgisayar programları ile uygulanmaktadır. Günümüzdeki animasyon teknikleri arasında en çok kullanılan tekniktir. 3D animasyon tekniği, bir çeşit simülasyon örneği olarak da gösterilmektedir. Bu tekniğin gelişmesi sayesinde animasyon film sektöründe büyük bir ilerleme yaşandığı görülmüştür.

 

İlgili Yazılar

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir