Teknolistik

  1. Anasayfa
  2. »
  3. Bilgisayar
  4. »
  5. Whois Nedir ve Whois Siteleri

Whois Nedir ve Whois Siteleri

Volkan Volkan -
32 0
Whois Nedir ve Whois Siteleri

Whois Nedir? Whois, bir domain (Alan Adı)’dan veya IP adresinden kimin sorumlu olduğunu gösteren genel bir dizindir. Whois’i alan adının sahibini bulmak veya ulaşmak için kullanılabilir. Burada domain sahibinin ad, adres, telefon, e-posta ve host edildiği nameserver adresleri dahil olmak üzere birçok bilgiye ulaşılabilir.

Whois Nedir

Bununla birlikte Gayri Safi Yurt İçi Hasıla (GSYİH) Mayıs 2018’de yürürlüğe girdiğinden beri, alanın kime ait olduğu hakkında çoğu bilgi gizlendi. Whois veri tabanı açısından Genel Veri Koruma Yönetmeliği (GDPR)’ye en iyi nasıl uyulacağını söylüyor. Bu, İnternet Tahsisli Sayılar ve İsimler Kurumu (ICANN)’in gelecekte bu bilgilerin (bir kısmının) tekrar kamuya açık hale getirilmesine karar verebileceği anlamına gelmektedir.

Whois Kalın ve İnce Modeller

Whois kaynak bilgilerinin depolanması için iki farklı veri modeli vardır:

İnce Model: İnce Whois araması yalnızca kayıt şirketini, ad sunucularını ve kayıt tarihlerini verir. Ek bilgi edinmek için, alan adı sahipi hakkında tam bilgi elde etmek için dosyadaki kayıt kuruluşuna ikinci bir arama yapılması gerekir.

Kalın Model: Kalın Whois, ince kaydında yer alanların ötesinde faydalı ek ayrıntılar sağlar. Genel olarak, ek ayrıntılar iletişim (tescil ettiren, idari ve teknik) bilgileri içerir. Bir arama, alanın sahibi, nerede kayıtlı olduğu, hangi ad sunucularını kullandığı, ne zaman kaydedildiği ve ne zaman sona ereceği hakkında gerekli tüm bilgileri sağlayacaktır.

Whois Sistemindeki Verilerin Amacı

Maddeleri:

  • Sistem yöneticilerine, PC bölüm reaksiyon gruplarına ve uygun kontaklara sahip ISS’lere vererek İnternet’in sağlamlığını ve güvenliğini güçlendirmek
  • Alan adlarının kayıt durumunu yönetme
  • Ulusal ve evrensel sınavlara ilgi duyan kanun yetkilendirme makamlarını desteklemek.
  • Irk ayrımcılığı, şiddet, küçümseme, yabancı düşmanlığı ve ilgili önyargıların, her türden gençlerin kötüye kullanımı, çocuk erotik eğlence, pedofili ve insanlarda kötüye kullanım ve insanlarla uğraşma gibi yasa dışı ve farklı eylemler de dahil olmak üzere veri yazışma yeniliğinin zarar verici istihdamlarına karşı mücadeleye yardımcı olmak .
  • Ticari marka açıklıklarını tamamlamak ve ilgili dünya çapındaki düzenlemelere ve ulusal yasalara göre lisanslı inovasyon, soygununu ve kötüye kullanımını ortaya çıkarmak için talepleri ve önemli adımları desteklemek.
  • Zorla mücadele ve açık entrikaları koruma konusunda kuruluşlara, farklı müşterilere ve derneklere yardım etmek
  • Genel olarak konuşan müşterilerin, web’deki yönetimler ve maddeler için hangi öğelerin veya kişilerin sorumlu olduğunu ayırt etmelerine yardımcı olarak, yazışma için yetkin ve sağlam bir yöntem olarak İnternet’e güvenmesini sağlamak
  • Spam veya zararlı davranışçıları bulma

Whoİs Verileri Doğrumu

Whois Bilgilerinin Doğruluğu: Whois kaydındaki veriler ilk olarak bir alan adı kaydedildiğinde verilir. Bir süre sonra işler değişir ve veriler tarihten kaçar. ICANN, alan kayıt sahiplerinin iletişim inceliklerini yenileyebilmelerini gerektirir. Her kayıt merkezinde bir Whois kaydında gösterilen verileri değiştirmek için biraz çeşitli teknikler vardır. Çoğunlukla, kaydedicinin sitesi üzerinden veya bir arama topluluğu aracısı aracılığıyla verileri hesaba katmayı içerir. Whois kayıt değişiklikleri sonuçların üretilmesi için bir zaman dilimi (genellikle 24 saatlik bölgede) sürebilir. Kesin, ileri teknoloji bilgisi bir tescil ettirene veya yöneticiye ulaşır.

Whois Gizlilik: Herkes bir alanın durumunu doğrulamak için Whois’i kontrol edebildiğinden, bir alan kaydının varlığını örtmenin son derece olası olmadığını dikkate almak önemlidir. Atanmış İsimler ve Numaralar için İnternet Şirketi (ICANN), alan adı talep eden ve bunlarla ilgilenen kişilerin iletişim bilgilerinin Whois kayıtları aracılığıyla açık bir şekilde erişilebilir olmasını zorunlu kılmaktadır. Bu, sokak numaralarını, telefon numaralarını ve e-posta adreslerini içerir.

Bazı alan kayıt merkezleri, kayıt ettirenin iletişim verilerinin değil, kayıt cihazının iletişim verilerinin göründüğü özel kayıt idareleri (başka bir şekilde aracı idareler olarak adlandırılır) sunar. Bu “özel kayıt” ile, uzay güvenliği yönetimini veren dernek alan tescil ettiren ve irtibat kişisidir. Uzay güvenlik idarelerinin kullanılıp kullanılmadığına bakılmaksızın, bunun gerçek bir muğlaklığın garantisi olmadığının da not edilmesi zorunludur. Kayıt merkezleri, özel verileri boşaltmak için yasalarla sınırlı olabilir.

.Us ve .ca alanları gibi belirli alan genişlemelerine sahip birkaç koruma koşulu bile vardır. Mart 2005 itibariyle, Ulusal Telekomünikasyon ve Bilgi İdaresi (NTIA), .us alanlarının tüm sahiplerinin verilerini özelleştirme alternatifine sahip olmayacağını ve açık bir şekilde erişilebilir hale getirilmesi gerektiğini ilan etti. Haziran 2008’den başlayarak, Kanada İnternet Kayıt Kurumu değil, bu noktada .ca alanlarıyla ilgili alan kayıt sahiplerinin inceliklerini yayınladı. İşletmelerin ve derneklerin verileri tanıtmak için henüz gerektiği kadar

Whois’te Hangi Bilgileri Bulabilirim?

Çoğu alan adı için sahiple ilgili ayrıntılar gizlenmiş olsa da, WHOIS’te her durumda yararlı veriler bulabilirsiniz. Alanın ne zaman sona ereceğini, değişim durumunun ne olduğunu, kayıt cihazının alan için kim olduğunu, yanlış kullanım olması durumunda kiminle iletişime geçeceğini ve hangi ad sunucularının kullanıldığını görebilirsiniz.

Bir alandaki verilere bakmanız gerektiğinde, Whois Arama sayfamızı kullanabilirsiniz. Burada da bizimle kolaylaştırılmış herhangi bir alanın sahibine ulaşmak için bir yapı yuvarlayabilirsiniz. Açıkçası, isteğinize tepki vermeleri gerekip gerekmediğini seçmek sahibine bağlıdır.

Örnek Whois Siteleri

 

İlgili Yazılar

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir